Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Kultura kulinarna na przestrzeni wieków. Analiza znaczenia żywności w tradycji historycznej i twórczej subkontynentu indyjskiego, ze szczególnym uwzględnieniem literatury współczesnej
Culinary culture throughout the ages. An analysis of the importance of food in historical and creative traditions of the Indian subcontinent, with an emphasis on modern Indian literature
jedzenie, tradycje kulinarne Indii, indyjska literatura klasyczna, imperium Wielkich Mogołów, kolonializm, książki kucharskie, współczesna literatura indyjska
food, India's culinary traditions, classical Indian literature, The Mughal Empire, colonialism, cookbooks, modern Indian literature
Niniejsza praca rozważa znaczenie występowania motywu jedzenia, to jak zmieniał się sposób jego przedstawiania w różnego rodzaju przekazach na przestrzeni wieków w Indiach oraz jego istotność w indyjskiej literaturze współczesnej tworzonej w j. hindi i angielskim.
The following work ponders the presence of food themes and how their depiction has been evolving in various texts from different eras of Indian history, as well as their significance in modern Indian literature.
dc.abstract.en | The following work ponders the presence of food themes and how their depiction has been evolving in various texts from different eras of Indian history, as well as their significance in modern Indian literature. | pl |
dc.abstract.pl | Niniejsza praca rozważa znaczenie występowania motywu jedzenia, to jak zmieniał się sposób jego przedstawiania w różnego rodzaju przekazach na przestrzeni wieków w Indiach oraz jego istotność w indyjskiej literaturze współczesnej tworzonej w j. hindi i angielskim. | pl |
dc.affiliation | Uniwersytet Jagielloński w Krakowie | pl |
dc.area | obszar nauk humanistycznych | pl |
dc.contributor.advisor | Sudyka, Lidia - 132154 | pl |
dc.contributor.author | Nowocień, Gabriela | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/UJK | pl |
dc.contributor.reviewer | Sudyka, Lidia - 132154 | pl |
dc.contributor.reviewer | Borek, Piotr | pl |
dc.date.accessioned | 2023-10-25T21:55:08Z | |
dc.date.available | 2023-10-25T21:55:08Z | |
dc.date.submitted | 2023-10-03 | pl |
dc.fieldofstudy | filologia orientalna - indologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-170001-224948 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/322157 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | food, India's culinary traditions, classical Indian literature, The Mughal Empire, colonialism, cookbooks, modern Indian literature | pl |
dc.subject.pl | jedzenie, tradycje kulinarne Indii, indyjska literatura klasyczna, imperium Wielkich Mogołów, kolonializm, książki kucharskie, współczesna literatura indyjska | pl |
dc.title | Kultura kulinarna na przestrzeni wieków. Analiza znaczenia żywności w tradycji historycznej i twórczej subkontynentu indyjskiego, ze szczególnym uwzględnieniem literatury współczesnej | pl |
dc.title.alternative | Culinary culture throughout the ages. An analysis of the importance of food in historical and creative traditions of the Indian subcontinent, with an emphasis on modern Indian literature | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |