Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Sandomierski Szlak Jabłkowy szansą promocji turystycznej regionu
Sandomierz Apple Trail chance to promote tourism region
turystyka, agroturystyka, promocja, marketing, Sandomierz
tourism, rural tourism, promotion, marketing, Sandomierz
Prace niniejszą podjęto ze względu na stale rosnące zainteresowanie turystyczne Ziemią Sandomierską a także zbadanie jak Sandomierski Szlak Jabłkowy wpływa na atrakcyjność tego regionu. W pracy przybliżono i scharakteryzowano środowisko geograficzne położonego we wschodniej części Polski powiatu sandomierskiego, przez który przebiega szlak. W osobnym rozdziale zajęto się problematyką gospodarki powiatu sandomierskiego z naciskiem na turystkę wiejską, agroturystykę oraz rolnictwo i sadownictwo. Sandomierski Szlak Jabłkowy jest formą promującą walory turystyki wiejskiej prowadzoną przez gospodarstwa agroturystyczne i sadownicze oraz instytucje związane z rolnictwem. Długości szlaku wynosi 200 kilometrów prowadzi przez wszystkie gminy powiatu sandomierskiego. Została opracowana cała strategia marketingowa mająca na celu wypromowanie szlaku.W wyniku podjętych badań okazało się, że ta strategia powoli przynosi skutki. Widoczne są one poprzez zwiększającą się stale liczbę turystów oraz stale poszerzaną ofertę i podnoszoną jakością wykonywanych usług turystycznych. Turyści otrzymują wysokiej klasy produkt turystyczny. Mogą przyjeżdżać i wypoczywać nie tylko delektując się krajobrazami, ale również poprzez prowadzenie aktywnej turystyki pieszej, rowerowej, konnej. Mają też niepowtarzalną okazje wziąć udział w pracach polowych związanych z sadownictwem, można uzyskać szczegółowe informacje na temat produkcji ogrodniczej, degustować tradycyjne potrawy regionalne oraz przebywać ze zwierzętami gospodarskimi.
This work has been undertaken because of the constantly growing tourist interest in Ziemia Sandomierska and also to explore how Sandomierz Apple Trail affects the attractiveness of the region.The work brings closer and characterizes the geographical environment of located in the east of Poland district of Sandomierz, where the trail is located. In a separate chapter the issue of Sandomierz County economy is addressed with an emphasis on rural tourism, farm tourism, agriculture and arboriculture.Sandomierz Apple Trail is a form of promoting the values of rural tourism, led by farmhouses, fruit farms and institutions related to agriculture. The length of the trail is 200 km and it runs through all the municipalities of the district of Sandomierz. The whole marketing strategy aimed at promoting the trail has been developed..As a result of research it has been found that this strategy slowly brings results. They can be seen in the increasing number of tourists and also by constantly and continually expanding range of tourist services performed and their raising quality. Tourists receive a high quality tourism product. They can come and relax, not only enjoying the scenery, but also hiking, biking, horseback riding. They also have a unique opportunity to take part in field work related to fruit-growing, they can get detailed information on horticultural production, taste traditional regional cuisine and spend time with farm animals.
dc.abstract.en | This work has been undertaken because of the constantly growing tourist interest in Ziemia Sandomierska and also to explore how Sandomierz Apple Trail affects the attractiveness of the region.The work brings closer and characterizes the geographical environment of located in the east of Poland district of Sandomierz, where the trail is located. In a separate chapter the issue of Sandomierz County economy is addressed with an emphasis on rural tourism, farm tourism, agriculture and arboriculture.Sandomierz Apple Trail is a form of promoting the values of rural tourism, led by farmhouses, fruit farms and institutions related to agriculture. The length of the trail is 200 km and it runs through all the municipalities of the district of Sandomierz. The whole marketing strategy aimed at promoting the trail has been developed..As a result of research it has been found that this strategy slowly brings results. They can be seen in the increasing number of tourists and also by constantly and continually expanding range of tourist services performed and their raising quality. Tourists receive a high quality tourism product. They can come and relax, not only enjoying the scenery, but also hiking, biking, horseback riding. They also have a unique opportunity to take part in field work related to fruit-growing, they can get detailed information on horticultural production, taste traditional regional cuisine and spend time with farm animals. | pl |
dc.abstract.pl | Prace niniejszą podjęto ze względu na stale rosnące zainteresowanie turystyczne Ziemią Sandomierską a także zbadanie jak Sandomierski Szlak Jabłkowy wpływa na atrakcyjność tego regionu. W pracy przybliżono i scharakteryzowano środowisko geograficzne położonego we wschodniej części Polski powiatu sandomierskiego, przez który przebiega szlak. W osobnym rozdziale zajęto się problematyką gospodarki powiatu sandomierskiego z naciskiem na turystkę wiejską, agroturystykę oraz rolnictwo i sadownictwo. Sandomierski Szlak Jabłkowy jest formą promującą walory turystyki wiejskiej prowadzoną przez gospodarstwa agroturystyczne i sadownicze oraz instytucje związane z rolnictwem. Długości szlaku wynosi 200 kilometrów prowadzi przez wszystkie gminy powiatu sandomierskiego. Została opracowana cała strategia marketingowa mająca na celu wypromowanie szlaku.W wyniku podjętych badań okazało się, że ta strategia powoli przynosi skutki. Widoczne są one poprzez zwiększającą się stale liczbę turystów oraz stale poszerzaną ofertę i podnoszoną jakością wykonywanych usług turystycznych. Turyści otrzymują wysokiej klasy produkt turystyczny. Mogą przyjeżdżać i wypoczywać nie tylko delektując się krajobrazami, ale również poprzez prowadzenie aktywnej turystyki pieszej, rowerowej, konnej. Mają też niepowtarzalną okazje wziąć udział w pracach polowych związanych z sadownictwem, można uzyskać szczegółowe informacje na temat produkcji ogrodniczej, degustować tradycyjne potrawy regionalne oraz przebywać ze zwierzętami gospodarskimi. | pl |
dc.affiliation | Wydział Geografii i Geologii | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.area | obszar nauk technicznych | pl |
dc.contributor.advisor | Jackowski, Antoni | pl |
dc.contributor.author | Piasta, Łukasz | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WGG | pl |
dc.contributor.reviewer | Jackowski, Antoni | pl |
dc.contributor.reviewer | Sołjan, Izabela - 131994 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T13:56:59Z | |
dc.date.available | 2020-07-24T13:56:59Z | |
dc.date.submitted | 2014-06-30 | pl |
dc.fieldofstudy | turystyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-72596-167028 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/185554 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | tourism, rural tourism, promotion, marketing, Sandomierz | pl |
dc.subject.pl | turystyka, agroturystyka, promocja, marketing, Sandomierz | pl |
dc.title | Sandomierski Szlak Jabłkowy szansą promocji turystycznej regionu | pl |
dc.title.alternative | Sandomierz Apple Trail chance to promote tourism region | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |