Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Aktywność ureazy glebowej. Zastosowanie spektrofotometrycznej metody oznaczania amoniaku w glebach miejscowości Dolany w powiecie proszowickim.
Soil urease activity. Application of the colorimetric method for determination of ammonia in soils in the village Dolany, pleaced in district of Proszowice.
ureaza, dichloroizocyjanuran sodu, węgiel organiczny, glebowa materia organiczna, jakość gleby, witamina C, Allium cepa
urease, sodium dichloroisocyanurate, soil organic carbon, soil organic matter, quality of soil, vitamin C, Allium cepa
W części literaturowej pracy przedstawiono ogólną charakterystykę gleby. Podano krótką systematykę gleb Polski z uwzględnieniem czarnoziemów. Scharakteryzowano funkcje gleby dla człowieka oraz środowiska. Opisano czynniki glebotwórcze wpływające na powstanie i rozwój gleb. Omówiono chemiczne właściwości z uwzględnieniem odczynu oraz materii organicznej. Przedstawiono charakterystykę atrybutów biologicznych pod kątem enzymów glebowych. Scharakteryzowano ureazę z uwzględnieniem rysu historycznego, funkcji, struktury, mechanizmu katalitycznego, pochodzenia i występowania w glebie oraz opisano budowę centrum aktywnego enzymu. Przedstawiono udział ureazy w obiegu azotu w środowisku. Podano znaczenie cebuli zwyczajnej (Allium cepa) dla zdrowia człowieka. Celem pracy było wyznaczenie aktywności enzymatycznej ureazy glebowej. Określenie wpływu nawożenia sztucznego − Polifoską 6 oraz braku nawożenia na aktywność enzymu. Zbadanie korelacji miedzy odczynem gleby a aktywnością ureazy w glebie. Przedmiotem zainteresowania było także określenie sezonowych zmian aktywności ureazy w badanych próbkach gleby. W pracy skupiono się również na wyznaczeniu zawartości próchnicy glebowej poprzez określenie zawartości węgla organicznego oraz dokonanie oceny jakości plonu poprzez oznaczenie zawartości witaminy C w cebuli zwyczajnej (Allium cepa), odmianie dymka Takstar, rosnącej na badanych glebach. Do badań wykorzystano metody z użyciem dichloroizocyjanuranu, Tillmansa, Tiurina, standard WRB. Wyniki eksperymentu wskazują, że nawożenie mineralne zwiększyło aktywność ureazy glebowej, zawartość węgla organicznego oraz ilość próchnicy glebowej, co wskazuje, że badana gleba charakteryzowała się wysoką żyznością. Natomiast jakość plonu gleby nawożonej była niska najprawdopodobniej z powodu niewłaściwie dobranego nawozu.
The theoretical part of the thesis presents general information about soil. Kinds of Polish soils including chernozem were described. The soil functions for human and the environment were characterized. The factors influencing on formation and development of soil were described. The chemical properties, including pH and organic matter were discussed. The characterized of biological attributes in terms of soil enzymes was described. The history, function, structure, catalytic mechanism, source and occurrence of soil of the urease enzyme was characterized. The structure of the active center of the enzyme was described. The part of urease in nitrogen cycle in the environment was showed. The importance of onion (Allium cepa) for human health was indicated. The aim of this study was to determine the enzymatic activity of soil urease. The effect of mineral fertilization - POLIFOSKA 6 and the lack of mineral fertilization of the enzyme activity was determined. The correlation between soil pH and urease activity in the soil was investigated. The seasonal changes in the urease activity in the tested soil samples was determined. The study is focused on the determination of the humus content of the soil by the identifying the content of organic carbon. The study includes also the yield quality estimation by determining the content of vitamin C in the onion (Allium cepa), Takstar form, growing on tested soils . The final determination method with sodium dichloroisocyanurate, Tillmans, Tiurin and standard World Reference Base for Soil Resources (WRB) was used. The experimental results indicate that mineral fertilizers increased urease activity, organic carbon and the amount of soil humus, what indicates that the tested soil was highly fertilized. However, the quality of onion in mineral fertilized soil was low probably because of improperly selected fertilizer.
dc.abstract.en | The theoretical part of the thesis presents general information about soil. Kinds of Polish soils including chernozem were described. The soil functions for human and the environment were characterized. The factors influencing on formation and development of soil were described. The chemical properties, including pH and organic matter were discussed. The characterized of biological attributes in terms of soil enzymes was described. The history, function, structure, catalytic mechanism, source and occurrence of soil of the urease enzyme was characterized. The structure of the active center of the enzyme was described. The part of urease in nitrogen cycle in the environment was showed. The importance of onion (Allium cepa) for human health was indicated. The aim of this study was to determine the enzymatic activity of soil urease. The effect of mineral fertilization - POLIFOSKA 6 and the lack of mineral fertilization of the enzyme activity was determined. The correlation between soil pH and urease activity in the soil was investigated. The seasonal changes in the urease activity in the tested soil samples was determined. The study is focused on the determination of the humus content of the soil by the identifying the content of organic carbon. The study includes also the yield quality estimation by determining the content of vitamin C in the onion (Allium cepa), Takstar form, growing on tested soils . The final determination method with sodium dichloroisocyanurate, Tillmans, Tiurin and standard World Reference Base for Soil Resources (WRB) was used. The experimental results indicate that mineral fertilizers increased urease activity, organic carbon and the amount of soil humus, what indicates that the tested soil was highly fertilized. However, the quality of onion in mineral fertilized soil was low probably because of improperly selected fertilizer. | pl |
dc.abstract.pl | W części literaturowej pracy przedstawiono ogólną charakterystykę gleby. Podano krótką systematykę gleb Polski z uwzględnieniem czarnoziemów. Scharakteryzowano funkcje gleby dla człowieka oraz środowiska. Opisano czynniki glebotwórcze wpływające na powstanie i rozwój gleb. Omówiono chemiczne właściwości z uwzględnieniem odczynu oraz materii organicznej. Przedstawiono charakterystykę atrybutów biologicznych pod kątem enzymów glebowych. Scharakteryzowano ureazę z uwzględnieniem rysu historycznego, funkcji, struktury, mechanizmu katalitycznego, pochodzenia i występowania w glebie oraz opisano budowę centrum aktywnego enzymu. Przedstawiono udział ureazy w obiegu azotu w środowisku. Podano znaczenie cebuli zwyczajnej (Allium cepa) dla zdrowia człowieka. Celem pracy było wyznaczenie aktywności enzymatycznej ureazy glebowej. Określenie wpływu nawożenia sztucznego − Polifoską 6 oraz braku nawożenia na aktywność enzymu. Zbadanie korelacji miedzy odczynem gleby a aktywnością ureazy w glebie. Przedmiotem zainteresowania było także określenie sezonowych zmian aktywności ureazy w badanych próbkach gleby. W pracy skupiono się również na wyznaczeniu zawartości próchnicy glebowej poprzez określenie zawartości węgla organicznego oraz dokonanie oceny jakości plonu poprzez oznaczenie zawartości witaminy C w cebuli zwyczajnej (Allium cepa), odmianie dymka Takstar, rosnącej na badanych glebach. Do badań wykorzystano metody z użyciem dichloroizocyjanuranu, Tillmansa, Tiurina, standard WRB. Wyniki eksperymentu wskazują, że nawożenie mineralne zwiększyło aktywność ureazy glebowej, zawartość węgla organicznego oraz ilość próchnicy glebowej, co wskazuje, że badana gleba charakteryzowała się wysoką żyznością. Natomiast jakość plonu gleby nawożonej była niska najprawdopodobniej z powodu niewłaściwie dobranego nawozu. | pl |
dc.affiliation | Wydział Chemii | pl |
dc.area | obszar nauk ścisłych | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Kot, Mirosława - 129221 | pl |
dc.contributor.author | Buczek, Agnieszka | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WC3 | pl |
dc.contributor.reviewer | Witek, Ewa - 132662 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kot, Mirosława - 129221 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T20:02:36Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T20:02:36Z | |
dc.date.submitted | 2016-06-27 | pl |
dc.fieldofstudy | chemia środowiska | pl |
dc.identifier.apd | diploma-103310-150383 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/209843 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | urease, sodium dichloroisocyanurate, soil organic carbon, soil organic matter, quality of soil, vitamin C, Allium cepa | pl |
dc.subject.pl | ureaza, dichloroizocyjanuran sodu, węgiel organiczny, glebowa materia organiczna, jakość gleby, witamina C, Allium cepa | pl |
dc.title | Aktywność ureazy glebowej. Zastosowanie spektrofotometrycznej metody oznaczania amoniaku w glebach miejscowości Dolany w powiecie proszowickim. | pl |
dc.title.alternative | Soil urease activity. Application of the colorimetric method for determination of ammonia in soils in the village Dolany, pleaced in district of Proszowice. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |