Idea Slow Food jako sprzeciw wobec współczesnemu konsumpcjonizmowi i globalizacji.

master
dc.abstract.enThe main objective of the text is to emphisise the special role of food in the contemporary culture which is the opposition to globalization and consumptionism. The analysis refers to Slow Food – the global organisation (founded in 1986 in Italy) linking the pleasure of good food with a commitment to local communities and environment. Slow Food is also an innovaitive way of thinking and a new modern philosophy which strives against unconscious consumption of goods. Furthermore, the text focuses on a special type of culture tourism, which is the culinary tourism. The text mentions projects of the official polish culinary trails and the main points of polish enotourism. The text asks the questions about: Do Slow Food and culinary tourism mean absolut contestation of globalism and consumption? Are those fenomenons the manifestation of the culture tourism or rather the part of the tourism business? It also refers to the new project of glocalization, which is the contemporary hibrid of globalization and localism.pl
dc.abstract.plPrzedmiotem pracy jest zagadnienie jedzenia i jego rola w kulturze współczesnej. Punktem wyjścia do rozważań jest założenie, że jedzenie może stanowić ruch oporu wobec konsumpcjonistycznej rzeczywistości i globalizacji. Analizie poddane zostało, powstałe we Włoszech w 1986, zjawisko Slow Food, które jest nowatorskim ruchem społecznym, a takżeformą nowej filozofii i stylu życia. Praca ukazuje, że Slow Food sprzeciwia się życiu w pośpiechu, masowości i bezrelefksyjnej konsumpcji dostępnych towarów. Praca traktuje także o specjalnym typie turystyki kulturowej, jaką jest turystyka kulinarna. Przedstawiona została działalność szlaków kulinarnych w Polsce: Małopolski Szlak Owocowy, Kulinarny Szlak Turystyczny – Kuchnia Polska, szlak kulinarny – Śląskie Smaki, szlak Mazowiecka Micha Szlachecka, oraz Podkarpackie Smaki, a także polskich projektów enoturystycznych - Lubuski Szlak Wina i Miodu oraz Podkarpackie Winnice. Podstawowe pytania jakie przyświecają podjętym rozważaniom to: czy Slow Food i turystyka kulinarna to absolutna kontestacja globalizmu i konsumpcjonizmu, czy nowa wartość kulturowa powstała w wyniku konfliktu lokalne-globalne? Jak ma się proces glokalizacji do analizowanych zjawisk? Czy analizowanym inicjatywom kulinarnym w Polsce bliżej do turystyki kulturowej i zrównoważonej czy do przemysłu turystycznego?pl
dc.affiliationWydział Zarządzania i Komunikacji Społecznejpl
dc.contributor.advisorPlebańczyk, Katarzyna - 131440 pl
dc.contributor.authorModrzecka, Nataliapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WZKSpl
dc.contributor.reviewerWoźniak, Cezary - 200237 pl
dc.contributor.reviewerPlebańczyk, Katarzyna - 131440 pl
dc.date.accessioned2020-07-25T03:52:55Z
dc.date.available2020-07-25T03:52:55Z
dc.date.submitted2014-10-15pl
dc.fieldofstudykultura współczesnapl
dc.identifier.apddiploma-90203-100035pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/198481
dc.languagepolpl
dc.subject.enSlowFood consumptionism globalization culinary tourismpl
dc.subject.plKONSUMPCJONIZM GLOBALIZACJA SLOWFOOD TURYSTYKA KULINARNApl
dc.titleIdea Slow Food jako sprzeciw wobec współczesnemu konsumpcjonizmowi i globalizacji.pl
dc.title.alternativeThe idea of Slow Food as an anti-globalization and anti-consumptionism movement.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The main objective of the text is to emphisise the special role of food in the contemporary culture which is the opposition to globalization and consumptionism. The analysis refers to Slow Food – the global organisation (founded in 1986 in Italy) linking the pleasure of good food with a commitment to local communities and environment. Slow Food is also an innovaitive way of thinking and a new modern philosophy which strives against unconscious consumption of goods. Furthermore, the text focuses on a special type of culture tourism, which is the culinary tourism. The text mentions projects of the official polish culinary trails and the main points of polish enotourism. The text asks the questions about: Do Slow Food and culinary tourism mean absolut contestation of globalism and consumption? Are those fenomenons the manifestation of the culture tourism or rather the part of the tourism business? It also refers to the new project of glocalization, which is the contemporary hibrid of globalization and localism.
dc.abstract.plpl
Przedmiotem pracy jest zagadnienie jedzenia i jego rola w kulturze współczesnej. Punktem wyjścia do rozważań jest założenie, że jedzenie może stanowić ruch oporu wobec konsumpcjonistycznej rzeczywistości i globalizacji. Analizie poddane zostało, powstałe we Włoszech w 1986, zjawisko Slow Food, które jest nowatorskim ruchem społecznym, a takżeformą nowej filozofii i stylu życia. Praca ukazuje, że Slow Food sprzeciwia się życiu w pośpiechu, masowości i bezrelefksyjnej konsumpcji dostępnych towarów. Praca traktuje także o specjalnym typie turystyki kulturowej, jaką jest turystyka kulinarna. Przedstawiona została działalność szlaków kulinarnych w Polsce: Małopolski Szlak Owocowy, Kulinarny Szlak Turystyczny – Kuchnia Polska, szlak kulinarny – Śląskie Smaki, szlak Mazowiecka Micha Szlachecka, oraz Podkarpackie Smaki, a także polskich projektów enoturystycznych - Lubuski Szlak Wina i Miodu oraz Podkarpackie Winnice. Podstawowe pytania jakie przyświecają podjętym rozważaniom to: czy Slow Food i turystyka kulinarna to absolutna kontestacja globalizmu i konsumpcjonizmu, czy nowa wartość kulturowa powstała w wyniku konfliktu lokalne-globalne? Jak ma się proces glokalizacji do analizowanych zjawisk? Czy analizowanym inicjatywom kulinarnym w Polsce bliżej do turystyki kulturowej i zrównoważonej czy do przemysłu turystycznego?
dc.affiliationpl
Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej
dc.contributor.advisorpl
Plebańczyk, Katarzyna - 131440
dc.contributor.authorpl
Modrzecka, Natalia
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WZKS
dc.contributor.reviewerpl
Woźniak, Cezary - 200237
dc.contributor.reviewerpl
Plebańczyk, Katarzyna - 131440
dc.date.accessioned
2020-07-25T03:52:55Z
dc.date.available
2020-07-25T03:52:55Z
dc.date.submittedpl
2014-10-15
dc.fieldofstudypl
kultura współczesna
dc.identifier.apdpl
diploma-90203-100035
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/198481
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
SlowFood consumptionism globalization culinary tourism
dc.subject.plpl
KONSUMPCJONIZM GLOBALIZACJA SLOWFOOD TURYSTYKA KULINARNA
dc.titlepl
Idea Slow Food jako sprzeciw wobec współczesnemu konsumpcjonizmowi i globalizacji.
dc.title.alternativepl
The idea of Slow Food as an anti-globalization and anti-consumptionism movement.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
28
Views per month
Views per city
Poznan
5
Krakow
4
Warsaw
4
Wroclaw
3
Darmstadt
2
Gdansk
2
Levice
2
Boydton
1
Brzeg
1
Dublin
1

No access

No Thumbnail Available