Polskie kulinaria : aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe

2021
book
monography
dc.abstract.enThe volume is a collection of linguistic studies centered on the lexical issues in Polish cuisine. The linguistic analysis encompasses the context of history and cultural anthropology. Individual texts refer to, inter alia, Old Polish vocabulary (pieczywo [bread]) and regional vocabulary (chochla [ladle], głąbik krakowski [celtuce]; source texts). The articles also touch upon the thematic diversity of culinary lexis and its cultural significance (e.g. such culturemes as moskál [moskol pancake] and chleb [bread]) or stereotypical image (chłopskie jadło [Peasant Food]), as well as their use in advertisments and folk literature. Both the presented results and the type of reflection on the Polish food culure determines new perspectives of in-depth studies explaining the complex relationships between language, nature, and culture.pl
dc.abstract.plTom gromadzi językoznawcze studia na temat polskich kulinariów skoncentrowane wokół problematyki leksykalnej. Analiza językowa uwzględnia kontekst historyczny i antropologiczno-kulturowy. Poszczególne teksty dotyczą m.in. słownictwa staropolskiego (pieczywo), regionalnego (chochla, głąbik krakowski; teksty źródłowe), zróżnicowania tematycznego leksyki kulinarnej, jej wartości kulturowej (np. kulturemy moskál i chleb) czy stereotypowego postrzegania (chłopskie jadło), a także funkcjonowania w tekstach reklamowych i folklorystycznych. Zarówno przedstawione wyniki badań, jak i typ refleksji nad polską kulturą jedzenia wyznacza nowe perspektywy pogłębionych studiów wyjaśniających złożone relacje języka, natury i kultury.pl
dc.affiliationWydział Polonistyki : Katedra Historii Języka i Dialektologiipl
dc.contributor.editorPrzybylska, Renata - 131569 pl
dc.contributor.editorOchmann, Donata - 131115 pl
dc.contributor.serieseditorPrzybylska, Renata - 131569 pl
dc.contributor.serieseditorOchmann, Donata - 131115 pl
dc.date.accessioned2021-12-03T18:29:45Z
dc.date.available2021-12-03T18:29:45Z
dc.date.issued2021pl
dc.date.openaccess0
dc.description.accesstimew momencie opublikowania
dc.description.physical225pl
dc.description.publication12pl
dc.description.seriesPolszczyzna Regionalna i Historyczna
dc.description.seriesnumber2
dc.description.versionostateczna wersja wydawcy
dc.identifier.isbn978-83-66269-86-6pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/284619
dc.languagepolpl
dc.pbn.affiliationDziedzina nauk humanistycznych : językoznawstwopl
dc.pubinfoKraków : Wydawnictwo Libron - Filip Lohnerpl
dc.publisher.ministerialWydawnictwo Libron - Filip Lohnerpl
dc.rightsUdzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowa*
dc.rights.licenceCC-BY-NC-SA
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.pl*
dc.share.typeotwarte repozytorium
dc.subject.enculinary lexispl
dc.subject.enhistory of languagepl
dc.subject.encultural heritagepl
dc.subject.enregional identitypl
dc.subject.enculinary discoursepl
dc.subject.plleksyka kulinarnapl
dc.subject.plhistoria językapl
dc.subject.pldziedzictwo kulturowepl
dc.subject.pltożsamość regionalnapl
dc.subject.pldyskurs kulinarnypl
dc.subtypeMonographypl
dc.titlePolskie kulinaria : aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowepl
dc.title.alternativePolish cuisine : historical, linguistic, regional, and cultural aspectspl
dc.typeBookpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The volume is a collection of linguistic studies centered on the lexical issues in Polish cuisine. The linguistic analysis encompasses the context of history and cultural anthropology. Individual texts refer to, inter alia, Old Polish vocabulary (pieczywo [bread]) and regional vocabulary (chochla [ladle], głąbik krakowski [celtuce]; source texts). The articles also touch upon the thematic diversity of culinary lexis and its cultural significance (e.g. such culturemes as moskál [moskol pancake] and chleb [bread]) or stereotypical image (chłopskie jadło [Peasant Food]), as well as their use in advertisments and folk literature. Both the presented results and the type of reflection on the Polish food culure determines new perspectives of in-depth studies explaining the complex relationships between language, nature, and culture.
dc.abstract.plpl
Tom gromadzi językoznawcze studia na temat polskich kulinariów skoncentrowane wokół problematyki leksykalnej. Analiza językowa uwzględnia kontekst historyczny i antropologiczno-kulturowy. Poszczególne teksty dotyczą m.in. słownictwa staropolskiego (pieczywo), regionalnego (chochla, głąbik krakowski; teksty źródłowe), zróżnicowania tematycznego leksyki kulinarnej, jej wartości kulturowej (np. kulturemy moskál i chleb) czy stereotypowego postrzegania (chłopskie jadło), a także funkcjonowania w tekstach reklamowych i folklorystycznych. Zarówno przedstawione wyniki badań, jak i typ refleksji nad polską kulturą jedzenia wyznacza nowe perspektywy pogłębionych studiów wyjaśniających złożone relacje języka, natury i kultury.
dc.affiliationpl
Wydział Polonistyki : Katedra Historii Języka i Dialektologii
dc.contributor.editorpl
Przybylska, Renata - 131569
dc.contributor.editorpl
Ochmann, Donata - 131115
dc.contributor.serieseditorpl
Przybylska, Renata - 131569
dc.contributor.serieseditorpl
Ochmann, Donata - 131115
dc.date.accessioned
2021-12-03T18:29:45Z
dc.date.available
2021-12-03T18:29:45Z
dc.date.issuedpl
2021
dc.date.openaccess
0
dc.description.accesstime
w momencie opublikowania
dc.description.physicalpl
225
dc.description.publicationpl
12
dc.description.series
Polszczyzna Regionalna i Historyczna
dc.description.seriesnumber
2
dc.description.version
ostateczna wersja wydawcy
dc.identifier.isbnpl
978-83-66269-86-6
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/284619
dc.languagepl
pol
dc.pbn.affiliationpl
Dziedzina nauk humanistycznych : językoznawstwo
dc.pubinfopl
Kraków : Wydawnictwo Libron - Filip Lohner
dc.publisher.ministerialpl
Wydawnictwo Libron - Filip Lohner
dc.rights*
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowa
dc.rights.licence
CC-BY-NC-SA
dc.rights.uri*
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.pl
dc.share.type
otwarte repozytorium
dc.subject.enpl
culinary lexis
dc.subject.enpl
history of language
dc.subject.enpl
cultural heritage
dc.subject.enpl
regional identity
dc.subject.enpl
culinary discourse
dc.subject.plpl
leksyka kulinarna
dc.subject.plpl
historia języka
dc.subject.plpl
dziedzictwo kulturowe
dc.subject.plpl
tożsamość regionalna
dc.subject.plpl
dyskurs kulinarny
dc.subtypepl
Monography
dc.titlepl
Polskie kulinaria : aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe
dc.title.alternativepl
Polish cuisine : historical, linguistic, regional, and cultural aspects
dc.typepl
Book
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
120
Views per month
Views per city
Krakow
21
Warsaw
14
Grybow
7
Sanok
4
Wroclaw
4
Gdansk
3
Katowice
3
Lublin
3
Poznan
3
Gliwice
2
Downloads
przybylska_ochmann_polskie_kulinaria_ aspekty_historycznojęzykowe_regionalne_i_kulturowe_2021.pdf
107
przybylska_ochmann_polskie_kulinaria_ aspekty_historycznojęzykowe_regionalne_i_kulturowe_2021.odt
1