Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Zachowania żywieniowe a stosowanie suplementów diety przez kobiety w ciąży z gminy Babice.
The use of supplements and eating habits of pregnant women from Babice district.
suplementacja, zachowania żywieniowe, kobiety, ciąża
supplementation, eating habits, women, pregnancy
Prawidłowe odżywianie kobiety w ciąży jest istotne dla jej zdrowia, jak również rozwoju płodu. Przyszła matka szczególnie powinna zadbać o dostarczanie do organizmu potrzebnych witamin i składników mineralnych, co niekiedy wiąże się z ich dodatkową suplementacją. Celem pracy jest ocena wybranych zachowań żywieniowych kobiet w ciąży w powiązaniu ze stosowaniem przez nie suplementów diety. W badaniu przeprowadzonym w kwietniu 2014 roku uczestniczyło 105 kobiet w ciąży w wieku 19-49 lat z gminy Babice. Uzyskane informacje zostały zgromadzone metodą sondażu diagnostycznego na podstawie autorskiego kwestionariusza, którego pytania pozwalają na ocenę wybranych zachowań żywieniowych kobiet w ciąży w powiązaniu z suplementacją diety. W ankiecie zastosowano jakościową metodę oceny sposobu żywienia tzn. częstotliwość spożycia wybranych produktów i potraw. Została ona uzupełniona pytaniami dotyczącymi sytuacji socjo-ekonomicznej i zdrowotnej badanych. Na podstawie wpisanych przez badane wartości pomiarów antropometrycznych - masy i wysokości ciała został obliczony wskaźnik masy ciała BMI przed ciążą, który odniesiono do zakresów opracowanych przez WHO. Większość kobiet biorących udział w badaniu zamieszkiwała tereny wiejskie (63,81%), posiadała wykształcenie wyższe (43,81%) oraz swoją sytuację materialną oceniała na poziomie dobrym (72,38%). Wskaźnik BMI przed ciążą w zakresie normy stwierdzono u 85,71% kobiet. Natomiast nadwaga dotyczyła zaledwie 11,43% badanych kobiet. Odpowiedzi kobiet wskazywały na prawidłowe zachowania żywieniowe w okresie ciąży, znaczna ilość (90%) kobiet spożywała co najmniej 4 posiłki w ciągu dnia. W aktualnej ciąży aż 86,7% ankietowanych kobiet w ciąży zrezygnowało z alkoholu oraz około 60% kobiet zaprzestało stosowania w ciąży takich używek jak: papierosy, kawa, czy mocna herbata. Ponad połowa kobiet (60%) przyjmowała w ciąży wieloskładnikowe suplementy diety. Natomiast wszystkie badane deklarowały, że przed ciążą przyjmowały preparaty kwasu foliowego. Poziom wiedzy na temat stosowania suplementów diety w ciąży w badanej grupie jest wysoki.
Proper eating habits during pregnancy is essential for women‘s health as well as for the growth of the embryo. Therefore, expectant mothers should give her organism the proper quantity of vitamins and minerals, which always requires additional supplements. The purpose of this work is to assess the occurrence of supplements in chosen eating habits of women in pregnancy The research was conducted in April 2014 among 105 expectant mothers at the age between 19 and 49 all of them living in Babice . The information was gained by diagnostic method in a questionnaire in which the questions concerned eating behaviour of women in pregnancy in correlation with their diet. The method used was the quality method called Food Frequency Questionnaire (FFQ) amplified with questions relating to the social, economic and health backgrounds of examined women. The body mass index BMI before pregnancy was calculated and interpreted according to WHO criteria.A majority of women taking part in the research lived in the rural environment (63.81%), and almost a half of them (43.81 %) had higher education while most of the women (72.22%) had a high standard of life. BMI was normal in 85.71% of the women. Only 11.43% of examined women were overweight. Responses given by women showed proper eating behaviour, because most of them had at least four meals a day, and 86,7% quit alcohol and about 60% stopped consuming coffee, strong tea and smoking cigarettes. More than half of respondents (60%) took multivitamin and mineral supplements during pregnancy. All respondents declared that they used folic acid before pregnancy.The level of knowledge about supplements in the respondent group was high.
dc.abstract.en | Proper eating habits during pregnancy is essential for women‘s health as well as for the growth of the embryo. Therefore, expectant mothers should give her organism the proper quantity of vitamins and minerals, which always requires additional supplements. The purpose of this work is to assess the occurrence of supplements in chosen eating habits of women in pregnancy The research was conducted in April 2014 among 105 expectant mothers at the age between 19 and 49 all of them living in Babice . The information was gained by diagnostic method in a questionnaire in which the questions concerned eating behaviour of women in pregnancy in correlation with their diet. The method used was the quality method called Food Frequency Questionnaire (FFQ) amplified with questions relating to the social, economic and health backgrounds of examined women. The body mass index BMI before pregnancy was calculated and interpreted according to WHO criteria.A majority of women taking part in the research lived in the rural environment (63.81%), and almost a half of them (43.81 %) had higher education while most of the women (72.22%) had a high standard of life. BMI was normal in 85.71% of the women. Only 11.43% of examined women were overweight. Responses given by women showed proper eating behaviour, because most of them had at least four meals a day, and 86,7% quit alcohol and about 60% stopped consuming coffee, strong tea and smoking cigarettes. More than half of respondents (60%) took multivitamin and mineral supplements during pregnancy. All respondents declared that they used folic acid before pregnancy.The level of knowledge about supplements in the respondent group was high. | pl |
dc.abstract.pl | Prawidłowe odżywianie kobiety w ciąży jest istotne dla jej zdrowia, jak również rozwoju płodu. Przyszła matka szczególnie powinna zadbać o dostarczanie do organizmu potrzebnych witamin i składników mineralnych, co niekiedy wiąże się z ich dodatkową suplementacją. Celem pracy jest ocena wybranych zachowań żywieniowych kobiet w ciąży w powiązaniu ze stosowaniem przez nie suplementów diety. W badaniu przeprowadzonym w kwietniu 2014 roku uczestniczyło 105 kobiet w ciąży w wieku 19-49 lat z gminy Babice. Uzyskane informacje zostały zgromadzone metodą sondażu diagnostycznego na podstawie autorskiego kwestionariusza, którego pytania pozwalają na ocenę wybranych zachowań żywieniowych kobiet w ciąży w powiązaniu z suplementacją diety. W ankiecie zastosowano jakościową metodę oceny sposobu żywienia tzn. częstotliwość spożycia wybranych produktów i potraw. Została ona uzupełniona pytaniami dotyczącymi sytuacji socjo-ekonomicznej i zdrowotnej badanych. Na podstawie wpisanych przez badane wartości pomiarów antropometrycznych - masy i wysokości ciała został obliczony wskaźnik masy ciała BMI przed ciążą, który odniesiono do zakresów opracowanych przez WHO. Większość kobiet biorących udział w badaniu zamieszkiwała tereny wiejskie (63,81%), posiadała wykształcenie wyższe (43,81%) oraz swoją sytuację materialną oceniała na poziomie dobrym (72,38%). Wskaźnik BMI przed ciążą w zakresie normy stwierdzono u 85,71% kobiet. Natomiast nadwaga dotyczyła zaledwie 11,43% badanych kobiet. Odpowiedzi kobiet wskazywały na prawidłowe zachowania żywieniowe w okresie ciąży, znaczna ilość (90%) kobiet spożywała co najmniej 4 posiłki w ciągu dnia. W aktualnej ciąży aż 86,7% ankietowanych kobiet w ciąży zrezygnowało z alkoholu oraz około 60% kobiet zaprzestało stosowania w ciąży takich używek jak: papierosy, kawa, czy mocna herbata. Ponad połowa kobiet (60%) przyjmowała w ciąży wieloskładnikowe suplementy diety. Natomiast wszystkie badane deklarowały, że przed ciążą przyjmowały preparaty kwasu foliowego. Poziom wiedzy na temat stosowania suplementów diety w ciąży w badanej grupie jest wysoki. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Piórecka, Beata - 133161 | pl |
dc.contributor.author | Pająk, Barbara | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Huras, Hubert - 129736 | pl |
dc.contributor.reviewer | Piórecka, Beata - 133161 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-25T01:03:00Z | |
dc.date.available | 2020-07-25T01:03:00Z | |
dc.date.submitted | 2014-10-06 | pl |
dc.fieldofstudy | zdrowie publiczne | pl |
dc.identifier.apd | diploma-87378-102089 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/195937 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | supplementation, eating habits, women, pregnancy | pl |
dc.subject.pl | suplementacja, zachowania żywieniowe, kobiety, ciąża | pl |
dc.title | Zachowania żywieniowe a stosowanie suplementów diety przez kobiety w ciąży z gminy Babice. | pl |
dc.title.alternative | The use of supplements and eating habits of pregnant women from Babice district. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |