Ocena strategii żywieniowych stosowanych przez biegaczy długodystansowych.

master
dc.abstract.enIntroduction: In recent years in Poland we can observe a dynamic development of interest in running, even those difficult long-distance mountain runs. During whole year, about 50 competitions of this type are held, in which women and men of all ages participate. Proper nutrition in the pre-competition period is used to increase muscle glycogen stores, ensure optimal hydration and prevent gastrointestinal symptoms. It can have a beneficial effect on the final result of runners, improving the body's exercise capacity.Purpose: Evaluation of nutritional strategies used by amateur long-distance runners.Material and methods: The study was conducted on a group of 95 long-distance runners aged 19-65 who took part in Festiwal Biegowy in Krynica-Zdrój and Gorlicki Bieg Górski in 2017. The respondents completed an original questionnaire containing questions about the characteristics of their nutritional strategies. The basic descriptive statistical tests, the non-parametric U Mann-Whitney test and Spearman's rank correlation coefficient were used to analyze the data.Results: Most runners use a nutritional strategy before the competition. Original strategies of short duration are preferred. About 2/3 of respondents increase the consumption of carbohydrates before the competition, while the amount of consumed protein is not modified by majority of runners. The reduction of fat intake is used by 40% of runners. Almost half of the respondents drink too little liquids directly before the competition, while during the day the intake of liquids is insufficient in nearly 2/3 of runners.Conclusion: Nutritional strategies, although willingly used by long-distance runners, are not entirely consistent with recommendations. It may be due to insufficient knowledge in the nutrition field. Nutrition education, particularly about proper hydration, is required for athletes.pl
dc.abstract.plWprowadzenie: W Polsce w ostatnich latach możemy obserwować dynamiczny rozwój zainteresowania bieganiem, nawet wymagającymi długodystansowymi biegami górskimi. W ciągu roku odbywa się około 50 zawodów tego typu, w których biorą udział kobiety i mężczyźni w różnym wieku. Odpowiednie żywienie w okresie przedstartowym, którego celem jest zwiększenie rezerw glikogenu mięśniowego, optymalne nawodnienie oraz zapobieżenie wystąpieniu dolegliwościom żołądkowo-jelitowych, może korzystnie wpływać na końcowy wynik zawodników, poprawiając zdolności wysiłkowe organizmu.Cel: Ocena strategii żywieniowych stosowanych przez amatorskich biegaczy długodystansowych.Materiał i metody: Badanie przeprowadzono na grupie 95 biegaczy długodystansowych w wieku 19-65 lat, którzy brali udział w Festiwalu Biegowym w Krynicy-Zdroju i Gorlickim Biegu Górskim w 2017 roku. Badani wypełniali autorską ankietę zawierającą pytania odnośnie charakterystyki stosowanych strategii żywieniowych. Do analizy danych wykorzystano podstawowe opisowe testy statystyczne oraz test nieparametryczny U Manna Whitney'a i współczynnik korelacji rang Spearmana. Wyniki: Większość biegaczy stosuje strategię żywieniową przed zawodami. Preferowane są autorskie strategie o krótkim czasie trwania. Około 2/3 badanych zwiększa ilość spożywanych węglowodanów w tym okresie, natomiast ilość spożywanego białka nie jest modyfikowana przez większość biegaczy. Ograniczenie podaży tłuszczów stosuje 40% biegaczy. Blisko połowa badanych wypija zbyt małą ilość płynów bezpośrednio przed startem, natomiast w ciągu doby spożycie płynów jest niewystarczające u blisko 2/3 biegaczy. Wnioski: Strategie żywieniowe, choć chętnie stosowane przez biegaczy długodystansowych, nie są w całości zgodne z obecnymi zaleceniami, co może być spowodowane zbyt małą wiedzą z zakresu dietetyki. Konieczna jest edukacja żywieniowa sportowców, ze szczególnym zwróceniem uwagi na prawidłowe nawodnienie organizmu.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorGawroński, Wojciechpl
dc.contributor.authorGryboś, Sarapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerGawroński, Wojciechpl
dc.contributor.reviewerHelbin, Jadwiga - 129704 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T15:46:44Z
dc.date.available2020-07-27T15:46:44Z
dc.date.submitted2018-07-11pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-123176-180538pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/227568
dc.languagepolpl
dc.subject.enlong-distance runners, diet, nutritional strategy, endurance sports, carbohydrates loadingpl
dc.subject.plbiegacze długodystansowi, dieta, strategia żywieniowa, sporty wytrzymałościowe, ładowanie węglowodanówpl
dc.titleOcena strategii żywieniowych stosowanych przez biegaczy długodystansowych.pl
dc.title.alternativeEvaluation of nutritional strategies used by long-distance runnerspl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: In recent years in Poland we can observe a dynamic development of interest in running, even those difficult long-distance mountain runs. During whole year, about 50 competitions of this type are held, in which women and men of all ages participate. Proper nutrition in the pre-competition period is used to increase muscle glycogen stores, ensure optimal hydration and prevent gastrointestinal symptoms. It can have a beneficial effect on the final result of runners, improving the body's exercise capacity.Purpose: Evaluation of nutritional strategies used by amateur long-distance runners.Material and methods: The study was conducted on a group of 95 long-distance runners aged 19-65 who took part in Festiwal Biegowy in Krynica-Zdrój and Gorlicki Bieg Górski in 2017. The respondents completed an original questionnaire containing questions about the characteristics of their nutritional strategies. The basic descriptive statistical tests, the non-parametric U Mann-Whitney test and Spearman's rank correlation coefficient were used to analyze the data.Results: Most runners use a nutritional strategy before the competition. Original strategies of short duration are preferred. About 2/3 of respondents increase the consumption of carbohydrates before the competition, while the amount of consumed protein is not modified by majority of runners. The reduction of fat intake is used by 40% of runners. Almost half of the respondents drink too little liquids directly before the competition, while during the day the intake of liquids is insufficient in nearly 2/3 of runners.Conclusion: Nutritional strategies, although willingly used by long-distance runners, are not entirely consistent with recommendations. It may be due to insufficient knowledge in the nutrition field. Nutrition education, particularly about proper hydration, is required for athletes.
dc.abstract.plpl
Wprowadzenie: W Polsce w ostatnich latach możemy obserwować dynamiczny rozwój zainteresowania bieganiem, nawet wymagającymi długodystansowymi biegami górskimi. W ciągu roku odbywa się około 50 zawodów tego typu, w których biorą udział kobiety i mężczyźni w różnym wieku. Odpowiednie żywienie w okresie przedstartowym, którego celem jest zwiększenie rezerw glikogenu mięśniowego, optymalne nawodnienie oraz zapobieżenie wystąpieniu dolegliwościom żołądkowo-jelitowych, może korzystnie wpływać na końcowy wynik zawodników, poprawiając zdolności wysiłkowe organizmu.Cel: Ocena strategii żywieniowych stosowanych przez amatorskich biegaczy długodystansowych.Materiał i metody: Badanie przeprowadzono na grupie 95 biegaczy długodystansowych w wieku 19-65 lat, którzy brali udział w Festiwalu Biegowym w Krynicy-Zdroju i Gorlickim Biegu Górskim w 2017 roku. Badani wypełniali autorską ankietę zawierającą pytania odnośnie charakterystyki stosowanych strategii żywieniowych. Do analizy danych wykorzystano podstawowe opisowe testy statystyczne oraz test nieparametryczny U Manna Whitney'a i współczynnik korelacji rang Spearmana. Wyniki: Większość biegaczy stosuje strategię żywieniową przed zawodami. Preferowane są autorskie strategie o krótkim czasie trwania. Około 2/3 badanych zwiększa ilość spożywanych węglowodanów w tym okresie, natomiast ilość spożywanego białka nie jest modyfikowana przez większość biegaczy. Ograniczenie podaży tłuszczów stosuje 40% biegaczy. Blisko połowa badanych wypija zbyt małą ilość płynów bezpośrednio przed startem, natomiast w ciągu doby spożycie płynów jest niewystarczające u blisko 2/3 biegaczy. Wnioski: Strategie żywieniowe, choć chętnie stosowane przez biegaczy długodystansowych, nie są w całości zgodne z obecnymi zaleceniami, co może być spowodowane zbyt małą wiedzą z zakresu dietetyki. Konieczna jest edukacja żywieniowa sportowców, ze szczególnym zwróceniem uwagi na prawidłowe nawodnienie organizmu.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Gawroński, Wojciech
dc.contributor.authorpl
Gryboś, Sara
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Gawroński, Wojciech
dc.contributor.reviewerpl
Helbin, Jadwiga - 129704
dc.date.accessioned
2020-07-27T15:46:44Z
dc.date.available
2020-07-27T15:46:44Z
dc.date.submittedpl
2018-07-11
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-123176-180538
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/227568
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
long-distance runners, diet, nutritional strategy, endurance sports, carbohydrates loading
dc.subject.plpl
biegacze długodystansowi, dieta, strategia żywieniowa, sporty wytrzymałościowe, ładowanie węglowodanów
dc.titlepl
Ocena strategii żywieniowych stosowanych przez biegaczy długodystansowych.
dc.title.alternativepl
Evaluation of nutritional strategies used by long-distance runners
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
84
Views per month
Views per city
Warsaw
20
Poznan
10
Gdansk
6
Krakow
5
Barcinek
4
Wroclaw
4
Gmina Świecie
3
Kedzierzyn-Kozle
3
Rzeszów
3
Dublin
2

No access

No Thumbnail Available