Modyfikowalne czynniki stylu życia wpływające na ryzyko wystąpienia raka piersi

licenciate
dc.abstract.enIntroduction: Breast cancer is the most commonly diagnosed cancer among women. In highly developed regions, like North America and North and Western Europe, incidence of cases of breast cancer is several times higher than in less developed regions, like majority of countries in Asia and Africa. The main reason behind these differences is due to differences in lifestyle.Objective: Review of the literature on selected dietary and non-dietary factors, which influence risk of breast cancer.Dietary factors: Drinking green tea and eating soy products is related to lower risk of breast cancer, while regular consumption of alcohol and foods contain saturated fats, increase risk of breast cancer.Non-dietary factors: Keeping body mass index at optimal level and being physically active is related to lower risk of breast cancer, while using oral contraception and hormone replacement therapy may increase breast cancer risk.Conclusion: Risk of breast cancer can be modified and its reduction is possible by changes in lifestyle.pl
dc.abstract.plWstęp: Rak piersi jest najczęściej diagnozowanym nowotworem wśród kobiet. W wysoko rozwiniętych regionach, tj. Ameryka Północna oraz północna i zachodnia Europa, liczba przypadków zachorowania na raka piersi jest kilkukrotnie wyższa niż w przypadku słabo rozwiniętych regionów, tj. większość krajów Afryki oraz Azji. Głównymi przyczynami tego zjawiska są różnice stylu życia wśród kobiet. Cel pracy: Przegląd literatury dotyczącej wybranych czynników dietetycznych oraz pozadietetycznych, które mają wpływ na ryzyko wystąpienia raka piersi.Czynniki dietetyczne: Picie zielonej herbaty, oraz spożywanie produktów sojowych powoduje spadek ryzyka rozwoju raka piersi, natomiast regularne spożywanie alkoholu oraz preferowanie diety bogatej w tłuszcze nasycone, ma wpływ na wzrost ryzyka wystąpienia nowotworu sutka.Czynniki pozadietetyczne: Utrzymanie wskaźnika BMI na optymalnym poziomie oraz praktykowanie aktywności fizycznej powoduje zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka sutka, natomiast stosowanie doustnej antykoncepcji oraz hormonalnej terapii zastępczej wpływa na wzrost szansy pojawienia się raka piersi.Wnioski: Ryzyko raka piesi jest modyfikowalne i może być w pewnym stopniu zredukowane przez zmiany w stylu życia.pl
dc.affiliationWydział Nauk o Zdrowiupl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorJasieńska, Grażyna - 129861 pl
dc.contributor.authorGrzesiak, Wojciechpl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WNOZpl
dc.contributor.reviewerJasieńska, Grażyna - 129861 pl
dc.contributor.reviewerŚcibor, Monika - 133620 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T07:24:44Z
dc.date.available2020-07-27T07:24:44Z
dc.date.submitted2017-07-11pl
dc.fieldofstudyzdrowie publicznepl
dc.identifier.apddiploma-114946-193712pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/220322
dc.languagepolpl
dc.subject.enbreast cancer, lifestyle, dietary factors, non-dietary factorspl
dc.subject.plrak piersi, styl życia, czynniki dietetyczne, czynniki pozadietetycznepl
dc.titleModyfikowalne czynniki stylu życia wpływające na ryzyko wystąpienia raka piersipl
dc.title.alternativeModifiable lifestyle factors influencing on breast cancer riskpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: Breast cancer is the most commonly diagnosed cancer among women. In highly developed regions, like North America and North and Western Europe, incidence of cases of breast cancer is several times higher than in less developed regions, like majority of countries in Asia and Africa. The main reason behind these differences is due to differences in lifestyle.Objective: Review of the literature on selected dietary and non-dietary factors, which influence risk of breast cancer.Dietary factors: Drinking green tea and eating soy products is related to lower risk of breast cancer, while regular consumption of alcohol and foods contain saturated fats, increase risk of breast cancer.Non-dietary factors: Keeping body mass index at optimal level and being physically active is related to lower risk of breast cancer, while using oral contraception and hormone replacement therapy may increase breast cancer risk.Conclusion: Risk of breast cancer can be modified and its reduction is possible by changes in lifestyle.
dc.abstract.plpl
Wstęp: Rak piersi jest najczęściej diagnozowanym nowotworem wśród kobiet. W wysoko rozwiniętych regionach, tj. Ameryka Północna oraz północna i zachodnia Europa, liczba przypadków zachorowania na raka piersi jest kilkukrotnie wyższa niż w przypadku słabo rozwiniętych regionów, tj. większość krajów Afryki oraz Azji. Głównymi przyczynami tego zjawiska są różnice stylu życia wśród kobiet. Cel pracy: Przegląd literatury dotyczącej wybranych czynników dietetycznych oraz pozadietetycznych, które mają wpływ na ryzyko wystąpienia raka piersi.Czynniki dietetyczne: Picie zielonej herbaty, oraz spożywanie produktów sojowych powoduje spadek ryzyka rozwoju raka piersi, natomiast regularne spożywanie alkoholu oraz preferowanie diety bogatej w tłuszcze nasycone, ma wpływ na wzrost ryzyka wystąpienia nowotworu sutka.Czynniki pozadietetyczne: Utrzymanie wskaźnika BMI na optymalnym poziomie oraz praktykowanie aktywności fizycznej powoduje zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka sutka, natomiast stosowanie doustnej antykoncepcji oraz hormonalnej terapii zastępczej wpływa na wzrost szansy pojawienia się raka piersi.Wnioski: Ryzyko raka piesi jest modyfikowalne i może być w pewnym stopniu zredukowane przez zmiany w stylu życia.
dc.affiliationpl
Wydział Nauk o Zdrowiu
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Jasieńska, Grażyna - 129861
dc.contributor.authorpl
Grzesiak, Wojciech
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Jasieńska, Grażyna - 129861
dc.contributor.reviewerpl
Ścibor, Monika - 133620
dc.date.accessioned
2020-07-27T07:24:44Z
dc.date.available
2020-07-27T07:24:44Z
dc.date.submittedpl
2017-07-11
dc.fieldofstudypl
zdrowie publiczne
dc.identifier.apdpl
diploma-114946-193712
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/220322
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
breast cancer, lifestyle, dietary factors, non-dietary factors
dc.subject.plpl
rak piersi, styl życia, czynniki dietetyczne, czynniki pozadietetyczne
dc.titlepl
Modyfikowalne czynniki stylu życia wpływające na ryzyko wystąpienia raka piersi
dc.title.alternativepl
Modifiable lifestyle factors influencing on breast cancer risk
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
95
Views per month
Views per city
Poznan
14
Warsaw
14
Gdynia
4
Krakow
4
Lublin
4
Opole
4
Wroclaw
4
Włocławek
4
Dublin
3
Lodz
3

No access

No Thumbnail Available