Grzyby jadalne i ich kultury in vitro – znaczenie w kosmetologii

master
dc.abstract.enEdible mushrooms have been uniquely placed in human diet. They are valued for their specific taste and aroma, as well as high nutritional and healing values. In ancient times they were reserved only for the chosen, as they were believed in their magical power. Nowadays it is known that fungi accumulate and synthesize many substances that have a positive effect on the body's proper functions. One of the most biologically active are, among others: polysaccharides, for example β-glucans, phenolic compounds, indole compounds, proteins and sterols. It is known, however, that the positive effects on the body are also caused by other substances contained in fruiting bodies of mushrooms, including vitamins (mainly from group B, but also C, D and E), micro- and macronutrients, unsaturated fatty acids, enzymes and organic acids. For many years of research on fungi, their properties have been proven, such as for example: anti-cancer, immunomodulating, antioxidant, antimicrobial and anti-inflammatory activity. The compounds found in fungal fruiting bodies can also lower cholesterol levels in the blood and demonstrate hypoglycemic effects. The experiments indicated the possibility of using some species in the cosmetics industry. This is due to proven moisturizing, antioxidant, whitening and anti-aging properties. The aim of this work was to describe the cosmetological potential of substances marked in mushroom fruiting bodies and to describe species that may or may be used in cosmetic products.pl
dc.abstract.plGrzyby jadalne zajmują szczególne miejsce w żywieniu człowieka. Cenione są za swój unikalny smak i aromat, a także wysokie wartości odżywcze i lecznicze. W starożytnych czasach zarezerwowane były tylko dla wybranych, gdyż wierzono w ich magiczną moc. Obecnie wiadomo, że grzyby akumulują i syntezują wiele substancji wpływających korzystnie na prawidłowe funkcje organizmu. Jednymi z najbardziej przebadanych są między innymi: polisacharydy, na przykład β-glukany, związki fenolowe, indolowe, białka i sterole. Wiadomo jednak, że pozytywne działanie na organizm wywołują również inne substancje zawarte w owocnikach grzybów, między innymi: witaminy (głównie z grupy B, ale też C, D i E), makro- i mikroelementy, nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy oraz kwasy organiczne. Przez wiele lat badań grzybów udowodniono ich właściwości, takie jak na przykład: przeciwnowotworowe, immunostymulujące, przeciwdrobnoustrojowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Związki występujące w owocnikach grzybów mogą również obniżać poziom cholesterolu we krwi i działać hipoglikemiczne. W prowadzonych eksperymentach wskazano możliwość wykorzystania niektórych gatunków w przemyśle kosmetycznym. Wynika to z udowodnionych właściwości nawilżających, przeciwutleniających, wybielających i zapobiegających starzeniu. Celem niniejszej pracy było opisanie potencjału kosmetologicznego substancji oznaczonych w owocnikach grzybów i opisanie gatunków, które mogą być lub są stosowane w produktach kosmetycznych.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorMuszyńska, Bożena - 131074 pl
dc.contributor.authorKocyła, Izabelapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerMuszyńska, Bożena - 131074 pl
dc.contributor.reviewerSułkowska-Ziaja, Katarzyna - 133535 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T13:29:51Z
dc.date.available2020-07-27T13:29:51Z
dc.date.submitted2018-07-10pl
dc.fieldofstudykosmetologiapl
dc.identifier.apddiploma-120762-230757pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/225463
dc.languagepolpl
dc.subject.enmushrooms, edible mushrooms, cosmetics, mushrooms extracts, polysaccharides, antioxidants, skinpl
dc.subject.plgrzyby, grzyby jadalne, kosmetyki, ekstrakty z grzybów, polisacharydy, antyoksydanty, skórapl
dc.titleGrzyby jadalne i ich kultury in vitro – znaczenie w kosmetologiipl
dc.title.alternativeEdible mushrooms and their in vitro cultures – meaning in cosmetologypl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Edible mushrooms have been uniquely placed in human diet. They are valued for their specific taste and aroma, as well as high nutritional and healing values. In ancient times they were reserved only for the chosen, as they were believed in their magical power. Nowadays it is known that fungi accumulate and synthesize many substances that have a positive effect on the body's proper functions. One of the most biologically active are, among others: polysaccharides, for example β-glucans, phenolic compounds, indole compounds, proteins and sterols. It is known, however, that the positive effects on the body are also caused by other substances contained in fruiting bodies of mushrooms, including vitamins (mainly from group B, but also C, D and E), micro- and macronutrients, unsaturated fatty acids, enzymes and organic acids. For many years of research on fungi, their properties have been proven, such as for example: anti-cancer, immunomodulating, antioxidant, antimicrobial and anti-inflammatory activity. The compounds found in fungal fruiting bodies can also lower cholesterol levels in the blood and demonstrate hypoglycemic effects. The experiments indicated the possibility of using some species in the cosmetics industry. This is due to proven moisturizing, antioxidant, whitening and anti-aging properties. The aim of this work was to describe the cosmetological potential of substances marked in mushroom fruiting bodies and to describe species that may or may be used in cosmetic products.
dc.abstract.plpl
Grzyby jadalne zajmują szczególne miejsce w żywieniu człowieka. Cenione są za swój unikalny smak i aromat, a także wysokie wartości odżywcze i lecznicze. W starożytnych czasach zarezerwowane były tylko dla wybranych, gdyż wierzono w ich magiczną moc. Obecnie wiadomo, że grzyby akumulują i syntezują wiele substancji wpływających korzystnie na prawidłowe funkcje organizmu. Jednymi z najbardziej przebadanych są między innymi: polisacharydy, na przykład β-glukany, związki fenolowe, indolowe, białka i sterole. Wiadomo jednak, że pozytywne działanie na organizm wywołują również inne substancje zawarte w owocnikach grzybów, między innymi: witaminy (głównie z grupy B, ale też C, D i E), makro- i mikroelementy, nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy oraz kwasy organiczne. Przez wiele lat badań grzybów udowodniono ich właściwości, takie jak na przykład: przeciwnowotworowe, immunostymulujące, przeciwdrobnoustrojowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Związki występujące w owocnikach grzybów mogą również obniżać poziom cholesterolu we krwi i działać hipoglikemiczne. W prowadzonych eksperymentach wskazano możliwość wykorzystania niektórych gatunków w przemyśle kosmetycznym. Wynika to z udowodnionych właściwości nawilżających, przeciwutleniających, wybielających i zapobiegających starzeniu. Celem niniejszej pracy było opisanie potencjału kosmetologicznego substancji oznaczonych w owocnikach grzybów i opisanie gatunków, które mogą być lub są stosowane w produktach kosmetycznych.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Muszyńska, Bożena - 131074
dc.contributor.authorpl
Kocyła, Izabela
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Muszyńska, Bożena - 131074
dc.contributor.reviewerpl
Sułkowska-Ziaja, Katarzyna - 133535
dc.date.accessioned
2020-07-27T13:29:51Z
dc.date.available
2020-07-27T13:29:51Z
dc.date.submittedpl
2018-07-10
dc.fieldofstudypl
kosmetologia
dc.identifier.apdpl
diploma-120762-230757
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/225463
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
mushrooms, edible mushrooms, cosmetics, mushrooms extracts, polysaccharides, antioxidants, skin
dc.subject.plpl
grzyby, grzyby jadalne, kosmetyki, ekstrakty z grzybów, polisacharydy, antyoksydanty, skóra
dc.titlepl
Grzyby jadalne i ich kultury in vitro – znaczenie w kosmetologii
dc.title.alternativepl
Edible mushrooms and their in vitro cultures – meaning in cosmetology
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
47
Views per month
Views per city
Poznan
7
Warsaw
7
Krakow
5
Wroclaw
4
Ornontowice
3
Bielsko-Biala
1
Bochnia
1
Borne Sulinowo
1
Chwaszczyno
1
Czarna
1

No access

No Thumbnail Available