Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena zawartości cynku i chromu z wykorzystaniem metody ASA w preparatach pochodzenia naturalnego wspomagających terapię cukrzycy
Assessment of market content and chromium using ASA methods in the preparation of substances supporting diabetes therapy
cynk, chrom, cukrzyca, suplementy diety
zinc, chromium, diabetes, dietary supplements
Celem niniejszej pracy magisterskiej jest oznaczenie zawartości wybranych pierwiastków tj. cynku i chromu w preparatach pochodzenia naturalnego wspomagających terapię cukrzycy. Badanie przeprowadzono na 7 preparatach zakupionych w aptece: Diabetosan–herbata, GlucoCare, Diabetiv Control, Insulan, Diabetosan caps, Na poziom cukru–Quisser, Morwa biała forte. Próbki badanych preparatów zostały poddane procesowi mineralizacji przy użyciu 2 mL 30% roztworu nadtlenku diwodoru (perhydrolu) i 4 mL 65% roztworu kwasu azotowego(V). Następnie po przeprowadzonej mineralizacji oznaczono stężenie jonów metali cynku(II) i chromu(III) przy zastosowaniu metody płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA). We wszystkich badanych suplementach zgodnie z deklaracjami producentów oznaczono chrom. Cynk w niewielkich ilościach również znajdował się we wszystkich preparatach, lecz tylko jeden producent zadeklarował jego zawartość w swoim preparacie.
The aim of the following thesis is to indicate the content of the selected elements, i.e. zinc and chromium in natural preparations which support diabetes therapy. The study was conducted on 7 preparations available at the pharmacy: Dibaetosan – a tea, GlucoCare, Diabetiv Control, Insulan, Diabetosan caps, Na poziom cukru–Quisser, Morwa biała forte. Samples of the tested preparations were subjected to the mineralization process using 2 mL of a 30% solution of dihydrogen peroxide (perhydrol) and 4 mL of a 65% solution of nitric acid (V). After the mineralization, the concentration of zinc(II) and chromium(III) metal ions was marked applying the method of flame atomic absorption spectroscopy (AAS). In each of tested supplements, as declared by the producers, chromium was marked. Zinc in small quantities was also found in all preparations, however it was confirmed by only one manufacturer.
dc.abstract.en | The aim of the following thesis is to indicate the content of the selected elements, i.e. zinc and chromium in natural preparations which support diabetes therapy. The study was conducted on 7 preparations available at the pharmacy: Dibaetosan – a tea, GlucoCare, Diabetiv Control, Insulan, Diabetosan caps, Na poziom cukru–Quisser, Morwa biała forte. Samples of the tested preparations were subjected to the mineralization process using 2 mL of a 30% solution of dihydrogen peroxide (perhydrol) and 4 mL of a 65% solution of nitric acid (V). After the mineralization, the concentration of zinc(II) and chromium(III) metal ions was marked applying the method of flame atomic absorption spectroscopy (AAS). In each of tested supplements, as declared by the producers, chromium was marked. Zinc in small quantities was also found in all preparations, however it was confirmed by only one manufacturer. | pl |
dc.abstract.pl | Celem niniejszej pracy magisterskiej jest oznaczenie zawartości wybranych pierwiastków tj. cynku i chromu w preparatach pochodzenia naturalnego wspomagających terapię cukrzycy. Badanie przeprowadzono na 7 preparatach zakupionych w aptece: Diabetosan–herbata, GlucoCare, Diabetiv Control, Insulan, Diabetosan caps, Na poziom cukru–Quisser, Morwa biała forte. Próbki badanych preparatów zostały poddane procesowi mineralizacji przy użyciu 2 mL 30% roztworu nadtlenku diwodoru (perhydrolu) i 4 mL 65% roztworu kwasu azotowego(V). Następnie po przeprowadzonej mineralizacji oznaczono stężenie jonów metali cynku(II) i chromu(III) przy zastosowaniu metody płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA). We wszystkich badanych suplementach zgodnie z deklaracjami producentów oznaczono chrom. Cynk w niewielkich ilościach również znajdował się we wszystkich preparatach, lecz tylko jeden producent zadeklarował jego zawartość w swoim preparacie. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Opoka, Włodzimierz - 133040 | pl |
dc.contributor.author | Maj, Anna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kryczyk-Poprawa, Agata | pl |
dc.contributor.reviewer | Opoka, Włodzimierz - 133040 | pl |
dc.date.accessioned | 2021-04-01T21:34:10Z | |
dc.date.available | 2021-04-01T21:34:10Z | |
dc.date.submitted | 2021-04-01 | pl |
dc.fieldofstudy | farmacja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-138679-208786 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/268583 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | zinc, chromium, diabetes, dietary supplements | pl |
dc.subject.pl | cynk, chrom, cukrzyca, suplementy diety | pl |
dc.title | Ocena zawartości cynku i chromu z wykorzystaniem metody ASA w preparatach pochodzenia naturalnego wspomagających terapię cukrzycy | pl |
dc.title.alternative | Assessment of market content and chromium using ASA methods in the preparation of substances supporting diabetes therapy | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |