The influence of electromagnetic wave originating from WiFi router on water viscosity

2018
journal article
article
1
cris.lastimport.wos2024-04-09T20:14:13Z
dc.abstract.enThe aim of the study was to investigate if microwaves generated by a typical WiFi router influence the viscosity of water, as suggested by some authors. The idea relies on the microscopic observation of magnetic nano-beads motion with and without microwave irradiation. A static magnetic field was applied to force the nano-beds movements in the microscope field of view (FOV). The nano-beds velocities under microwave irradiation were compared to their velocities without the electromagnetic stimulation (Wpływ fali elektromagnetycznej generowanej przez router WiFi na lepkość wody).pl
dc.abstract.plCelem prezentowanej pracy było sprawdzenie, czy mikrofale generowane przez typowy router WiFi wpływają na lepkość wody, jak sugerują niektórzy autorzy. Pomysł bazuje na obserwacji ruchu magnetycznych nanocząstek pod mikroskopem w obecności mikrofal i bez nich. Ruch nanocząstek w polu widzenia mikroskopu był wymuszony przez zastosowanie stałego pola magnetycznego. Porównywano prędkości nanocząstek w obecności pola elektromagnetycznego i bez niego.pl
dc.affiliationWydział Lekarski : Zakład Biofizykipl
dc.cm.date2020-01-07
dc.cm.id93161
dc.contributor.authorTatoń, Grzegorz - 133654 pl
dc.contributor.authorDziob, Daniel - 165136 pl
dc.contributor.authorMielnicka, Aleksandrapl
dc.contributor.authorLisowski, Bartosz - 149778 pl
dc.contributor.authorRok, Tomasz - 133290 pl
dc.contributor.authorŚwiątek, Michał - 108756 pl
dc.contributor.authorKuterba, Piotr - 117409 pl
dc.contributor.authorRokita, Eugeniusz - 133291 pl
dc.date.accession2020-09-15pl
dc.date.accessioned2020-01-17T10:06:51Z
dc.date.available2020-01-17T10:06:51Z
dc.date.issued2018pl
dc.date.openaccess0
dc.description.accesstimew momencie opublikowania
dc.description.number12pl
dc.description.physical278-280pl
dc.description.points14pl
dc.description.versionostateczna wersja wydawcy
dc.description.volume94pl
dc.identifier.doi10.15199/48.2018.12.64pl
dc.identifier.eissn2449-9544pl
dc.identifier.issn0033-2097pl
dc.identifier.projectROD UJ / OPpl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/145514
dc.identifier.weblinkhttp://www.red.pe.org.pl/articles/2018/12/64.pdfpl
dc.languageengpl
dc.language.containerengpl
dc.rightsUdzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych*
dc.rights.licenceCC-BY-NC-ND
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses*
dc.share.typeotwarte czasopismo
dc.subject.enmicrowavespl
dc.subject.enwater viscositypl
dc.subject.ennano-beadspl
dc.subject.ennon-thermal effectspl
dc.subject.plmikrofalepl
dc.subject.pllepkość wodypl
dc.subject.plnanocząstkipl
dc.subject.plefekty nietermicznepl
dc.subtypeArticlepl
dc.titleThe influence of electromagnetic wave originating from WiFi router on water viscositypl
dc.title.journalPrzegląd Elektrotechnicznypl
dc.typeJournalArticlepl
dspace.entity.typePublication
cris.lastimport.wos
2024-04-09T20:14:13Z
dc.abstract.enpl
The aim of the study was to investigate if microwaves generated by a typical WiFi router influence the viscosity of water, as suggested by some authors. The idea relies on the microscopic observation of magnetic nano-beads motion with and without microwave irradiation. A static magnetic field was applied to force the nano-beds movements in the microscope field of view (FOV). The nano-beds velocities under microwave irradiation were compared to their velocities without the electromagnetic stimulation (Wpływ fali elektromagnetycznej generowanej przez router WiFi na lepkość wody).
dc.abstract.plpl
Celem prezentowanej pracy było sprawdzenie, czy mikrofale generowane przez typowy router WiFi wpływają na lepkość wody, jak sugerują niektórzy autorzy. Pomysł bazuje na obserwacji ruchu magnetycznych nanocząstek pod mikroskopem w obecności mikrofal i bez nich. Ruch nanocząstek w polu widzenia mikroskopu był wymuszony przez zastosowanie stałego pola magnetycznego. Porównywano prędkości nanocząstek w obecności pola elektromagnetycznego i bez niego.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski : Zakład Biofizyki
dc.cm.date
2020-01-07
dc.cm.id
93161
dc.contributor.authorpl
Tatoń, Grzegorz - 133654
dc.contributor.authorpl
Dziob, Daniel - 165136
dc.contributor.authorpl
Mielnicka, Aleksandra
dc.contributor.authorpl
Lisowski, Bartosz - 149778
dc.contributor.authorpl
Rok, Tomasz - 133290
dc.contributor.authorpl
Świątek, Michał - 108756
dc.contributor.authorpl
Kuterba, Piotr - 117409
dc.contributor.authorpl
Rokita, Eugeniusz - 133291
dc.date.accessionpl
2020-09-15
dc.date.accessioned
2020-01-17T10:06:51Z
dc.date.available
2020-01-17T10:06:51Z
dc.date.issuedpl
2018
dc.date.openaccess
0
dc.description.accesstime
w momencie opublikowania
dc.description.numberpl
12
dc.description.physicalpl
278-280
dc.description.pointspl
14
dc.description.version
ostateczna wersja wydawcy
dc.description.volumepl
94
dc.identifier.doipl
10.15199/48.2018.12.64
dc.identifier.eissnpl
2449-9544
dc.identifier.issnpl
0033-2097
dc.identifier.projectpl
ROD UJ / OP
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/145514
dc.identifier.weblinkpl
http://www.red.pe.org.pl/articles/2018/12/64.pdf
dc.languagepl
eng
dc.language.containerpl
eng
dc.rights*
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych
dc.rights.licence
CC-BY-NC-ND
dc.rights.uri*
http://creativecommons.org/licenses
dc.share.type
otwarte czasopismo
dc.subject.enpl
microwaves
dc.subject.enpl
water viscosity
dc.subject.enpl
nano-beads
dc.subject.enpl
non-thermal effects
dc.subject.plpl
mikrofale
dc.subject.plpl
lepkość wody
dc.subject.plpl
nanocząstki
dc.subject.plpl
efekty nietermiczne
dc.subtypepl
Article
dc.titlepl
The influence of electromagnetic wave originating from WiFi router on water viscosity
dc.title.journalpl
Przegląd Elektrotechniczny
dc.typepl
JournalArticle
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
23
Views per month
Views per city
Ashburn
4
Dublin
2
Warsaw
2
Wroclaw
2
Bayville
1
Brisbane
1
Des Moines
1
Granada
1
Krakow
1
Lewisham
1
Downloads
taton_et-al_the_influence_of_electromagnetic_wave_2018.pdf
16
taton_et-al_the_influence_of_electromagnetic_wave_2018.odt
7