Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
The influence of electromagnetic wave originating from WiFi router on water viscosity
mikrofale
lepkość wody
nanocząstki
efekty nietermiczne
microwaves
water viscosity
nano-beads
non-thermal effects
Celem prezentowanej pracy było sprawdzenie, czy mikrofale generowane przez typowy router WiFi wpływają na lepkość wody, jak sugerują niektórzy autorzy. Pomysł bazuje na obserwacji ruchu magnetycznych nanocząstek pod mikroskopem w obecności mikrofal i bez nich. Ruch nanocząstek w polu widzenia mikroskopu był wymuszony przez zastosowanie stałego pola magnetycznego. Porównywano prędkości nanocząstek w obecności pola elektromagnetycznego i bez niego.
The aim of the study was to investigate if microwaves generated by a typical WiFi router influence the viscosity of water, as suggested by some authors. The idea relies on the microscopic observation of magnetic nano-beads motion with and without microwave irradiation. A static magnetic field was applied to force the nano-beds movements in the microscope field of view (FOV). The nano-beds velocities under microwave irradiation were compared to their velocities without the electromagnetic stimulation (Wpływ fali elektromagnetycznej generowanej przez router WiFi na lepkość wody).
cris.lastimport.wos | 2024-04-09T20:14:13Z | |
dc.abstract.en | The aim of the study was to investigate if microwaves generated by a typical WiFi router influence the viscosity of water, as suggested by some authors. The idea relies on the microscopic observation of magnetic nano-beads motion with and without microwave irradiation. A static magnetic field was applied to force the nano-beds movements in the microscope field of view (FOV). The nano-beds velocities under microwave irradiation were compared to their velocities without the electromagnetic stimulation (Wpływ fali elektromagnetycznej generowanej przez router WiFi na lepkość wody). | pl |
dc.abstract.pl | Celem prezentowanej pracy było sprawdzenie, czy mikrofale generowane przez typowy router WiFi wpływają na lepkość wody, jak sugerują niektórzy autorzy. Pomysł bazuje na obserwacji ruchu magnetycznych nanocząstek pod mikroskopem w obecności mikrofal i bez nich. Ruch nanocząstek w polu widzenia mikroskopu był wymuszony przez zastosowanie stałego pola magnetycznego. Porównywano prędkości nanocząstek w obecności pola elektromagnetycznego i bez niego. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski : Zakład Biofizyki | pl |
dc.cm.date | 2020-01-07 | |
dc.cm.id | 93161 | |
dc.contributor.author | Tatoń, Grzegorz - 133654 | pl |
dc.contributor.author | Dziob, Daniel - 165136 | pl |
dc.contributor.author | Mielnicka, Aleksandra | pl |
dc.contributor.author | Lisowski, Bartosz - 149778 | pl |
dc.contributor.author | Rok, Tomasz - 133290 | pl |
dc.contributor.author | Świątek, Michał - 108756 | pl |
dc.contributor.author | Kuterba, Piotr - 117409 | pl |
dc.contributor.author | Rokita, Eugeniusz - 133291 | pl |
dc.date.accession | 2020-09-15 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-01-17T10:06:51Z | |
dc.date.available | 2020-01-17T10:06:51Z | |
dc.date.issued | 2018 | pl |
dc.date.openaccess | 0 | |
dc.description.accesstime | w momencie opublikowania | |
dc.description.number | 12 | pl |
dc.description.physical | 278-280 | pl |
dc.description.points | 14 | pl |
dc.description.version | ostateczna wersja wydawcy | |
dc.description.volume | 94 | pl |
dc.identifier.doi | 10.15199/48.2018.12.64 | pl |
dc.identifier.eissn | 2449-9544 | pl |
dc.identifier.issn | 0033-2097 | pl |
dc.identifier.project | ROD UJ / OP | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/145514 | |
dc.identifier.weblink | http://www.red.pe.org.pl/articles/2018/12/64.pdf | pl |
dc.language | eng | pl |
dc.language.container | eng | pl |
dc.rights | Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych | * |
dc.rights.licence | CC-BY-NC-ND | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses | * |
dc.share.type | otwarte czasopismo | |
dc.subject.en | microwaves | pl |
dc.subject.en | water viscosity | pl |
dc.subject.en | nano-beads | pl |
dc.subject.en | non-thermal effects | pl |
dc.subject.pl | mikrofale | pl |
dc.subject.pl | lepkość wody | pl |
dc.subject.pl | nanocząstki | pl |
dc.subject.pl | efekty nietermiczne | pl |
dc.subtype | Article | pl |
dc.title | The influence of electromagnetic wave originating from WiFi router on water viscosity | pl |
dc.title.journal | Przegląd Elektrotechniczny | pl |
dc.type | JournalArticle | pl |
dspace.entity.type | Publication |
* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.
Views
23
Views per month
Views per city
Downloads
Open Access