Elektrochemiczny sensor glukozy na bazie anodowego CuxO

licenciate
dc.abstract.enIn recent years the growing importance of glucose sensing is observed, wherefore the scientists are looking for a new, better and low-cost ways of detection. The most promising methods of glucose sensing are based on electrochemical detection, using enzymatic and non-enzymatic sensors. The last of them are characterized by high sensitivity, fast response time and long-term stability. Non-enzymatic glucose sensors based on copper oxide have many advantages. First of all, the cost of their synthesis is lower than commonly used electrodes based on noble metals. An easy transfer of electrons between the active nanomaterial and a copper substrate is also observed for those electrodes. Furthermore, a various mixture of copper(I) and copper(II) oxides with various morphologies by controlling the synthesis conditions can be obtained. Therefore, the main aim of the present research was to optimize the method of copper oxide (CuxO) synthesis and to examine its electrochemical properties in relation to glucose electrooxidation. To achieve the goal of the research simple, one-step copper anodization was carried out and the influence of anodization conditions on the product morphology and composition was examined. The electrochemical properties of CuxO sensor were examined via cyclic (CV) and linear (LSV) voltammetry. The amperometric response of the sensor was also studied at the constant potential of the working electrode and various glucose concentrations.pl
dc.abstract.plW związku z rosnącym w ostatnim czasie znaczeniem detekcji glukozy poszukuje się nowych, lepszych i tańszych możliwości jej wykrywania. Najbardziej obiecujące okazują się metody oparte na elektrochemicznej detekcji, wykorzystujące sensory enzymatyczne i nieenzymatyczne. Ostatnie z nich cechują się wysoką czułością, szybkim czasem odpowiedzi oraz długotrwałą stabilnością. Nieenzymatyczne sensory glukozy oparte na tlenku miedzi mają wiele zalet. Przede wszystkim koszt ich produkcji jest niższy od kosztów używanych powszechnie elektrod opartych na metalach szlachetnych oraz cechują się łatwym transferem elektronów pomiędzy aktywnym nanomateriałem i miedzianym substratem. Sterując warunkami syntezy tlenków miedzi otrzymuje się różnego rodzaju mieszaniny tlenków miedzi(I) i miedzi(II) o przeróżnych morfologiach. W związku z powyższym, celem niniejszych badań była optymalizacja metody syntezy anodowego tlenku miedzi (CuxO) oraz zbadanie jego właściwości elektrochemicznych względem utleniania glukozy. Aby zrealizować cel badań przeprowadzono prostą, jednoetapową anodyzację miedzi oraz zbadano jak warunki anodyzacji wpływają na powstały produkt (jego morfologię i skład). Właściwości elektrochemiczne sensora CuxO sprawdzono przeprowadzając pomiary cyklicznej oraz liniowej woltamperometrii. Przeprowadzono również testy amperometryczne przy stałym potencjale elektrody pracującej i różnych stężeniach glukozy.pl
dc.affiliationWydział Chemiipl
dc.areaobszar nauk ścisłychpl
dc.contributor.advisorBrzózka, Agnieszkapl
dc.contributor.authorKucharska, Milenapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WC3pl
dc.contributor.reviewerBrzózka, Agnieszkapl
dc.contributor.reviewerSulka, Grzegorz - 132161 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T22:23:54Z
dc.date.available2020-07-27T22:23:54Z
dc.date.submitted2019-07-01pl
dc.fieldofstudychemiapl
dc.identifier.apddiploma-130604-227425pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/233641
dc.languagepolpl
dc.subject.enAnodization; Copper oxide; Micro/nano-flakes;Non-enzymatic glucose sensor.pl
dc.subject.plAnodyzacja; Tlenek miedzi; Mikro/nano-płatki; Nieenzymatyczny sensor glukozy.pl
dc.titleElektrochemiczny sensor glukozy na bazie anodowego CuxOpl
dc.title.alternativeElectrochemical glucose sensor based on anodic CuxOpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
In recent years the growing importance of glucose sensing is observed, wherefore the scientists are looking for a new, better and low-cost ways of detection. The most promising methods of glucose sensing are based on electrochemical detection, using enzymatic and non-enzymatic sensors. The last of them are characterized by high sensitivity, fast response time and long-term stability. Non-enzymatic glucose sensors based on copper oxide have many advantages. First of all, the cost of their synthesis is lower than commonly used electrodes based on noble metals. An easy transfer of electrons between the active nanomaterial and a copper substrate is also observed for those electrodes. Furthermore, a various mixture of copper(I) and copper(II) oxides with various morphologies by controlling the synthesis conditions can be obtained. Therefore, the main aim of the present research was to optimize the method of copper oxide (CuxO) synthesis and to examine its electrochemical properties in relation to glucose electrooxidation. To achieve the goal of the research simple, one-step copper anodization was carried out and the influence of anodization conditions on the product morphology and composition was examined. The electrochemical properties of CuxO sensor were examined via cyclic (CV) and linear (LSV) voltammetry. The amperometric response of the sensor was also studied at the constant potential of the working electrode and various glucose concentrations.
dc.abstract.plpl
W związku z rosnącym w ostatnim czasie znaczeniem detekcji glukozy poszukuje się nowych, lepszych i tańszych możliwości jej wykrywania. Najbardziej obiecujące okazują się metody oparte na elektrochemicznej detekcji, wykorzystujące sensory enzymatyczne i nieenzymatyczne. Ostatnie z nich cechują się wysoką czułością, szybkim czasem odpowiedzi oraz długotrwałą stabilnością. Nieenzymatyczne sensory glukozy oparte na tlenku miedzi mają wiele zalet. Przede wszystkim koszt ich produkcji jest niższy od kosztów używanych powszechnie elektrod opartych na metalach szlachetnych oraz cechują się łatwym transferem elektronów pomiędzy aktywnym nanomateriałem i miedzianym substratem. Sterując warunkami syntezy tlenków miedzi otrzymuje się różnego rodzaju mieszaniny tlenków miedzi(I) i miedzi(II) o przeróżnych morfologiach. W związku z powyższym, celem niniejszych badań była optymalizacja metody syntezy anodowego tlenku miedzi (CuxO) oraz zbadanie jego właściwości elektrochemicznych względem utleniania glukozy. Aby zrealizować cel badań przeprowadzono prostą, jednoetapową anodyzację miedzi oraz zbadano jak warunki anodyzacji wpływają na powstały produkt (jego morfologię i skład). Właściwości elektrochemiczne sensora CuxO sprawdzono przeprowadzając pomiary cyklicznej oraz liniowej woltamperometrii. Przeprowadzono również testy amperometryczne przy stałym potencjale elektrody pracującej i różnych stężeniach glukozy.
dc.affiliationpl
Wydział Chemii
dc.areapl
obszar nauk ścisłych
dc.contributor.advisorpl
Brzózka, Agnieszka
dc.contributor.authorpl
Kucharska, Milena
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WC3
dc.contributor.reviewerpl
Brzózka, Agnieszka
dc.contributor.reviewerpl
Sulka, Grzegorz - 132161
dc.date.accessioned
2020-07-27T22:23:54Z
dc.date.available
2020-07-27T22:23:54Z
dc.date.submittedpl
2019-07-01
dc.fieldofstudypl
chemia
dc.identifier.apdpl
diploma-130604-227425
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/233641
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Anodization; Copper oxide; Micro/nano-flakes;Non-enzymatic glucose sensor.
dc.subject.plpl
Anodyzacja; Tlenek miedzi; Mikro/nano-płatki; Nieenzymatyczny sensor glukozy.
dc.titlepl
Elektrochemiczny sensor glukozy na bazie anodowego CuxO
dc.title.alternativepl
Electrochemical glucose sensor based on anodic CuxO
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
47
Views per month
Views per city
Poznan
9
Krakow
8
Kornik
4
Wroclaw
3
Dublin
2
Gdansk
2
Gliwice
2
Zielona Góra
2
Żywiec
2
Koziegłowy
1

No access

No Thumbnail Available